sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Întunecarea globală

Întunecarea globală

Un film documentar despre întunecarea globală, în engleză “Global Dimming”, un termen mai puțin cunoscut decât încălzirea globală, ceea ce nu face însă ca fenomenul să fie mai puțin periculos. Efectul este creat de reducerea graduală a cantității de lumină care ajunge la suprafața Pământului, observată de-a lungul catorva decade, de când au început măsurătorile sistematice în anii ’50. Se crede că se datorează creșterii numărului de particule poluante (fum, praf etc.) eliberate în atmosferă prin activități umane.

Efectul variază de la o locație la alta, dar global cantitatea de lumină care atinge suprafața Pământului a scăzut cu 4% între 1960 și 1990. Întunecarea globală creează un efect de răcire asupra Pământului, care ar fi putut masca parțial efectul de seră și al încălzirii globale. Acest lucru îl face deosebit de periculos. (Sursa ecomagazin.ro)

Vezi și:

  • Încălzirea globală – un fim documentar care investighează cum fiecare bucăţică de cărbune, fiecare litru de petrol sau gaz pe care oamenii le ard se adaugă la cantitatea de gaze din atmosferă care înghit planeta sub forma unei pături tot mai groase, captând căldura şi înăbuşind oamenii şi natura.

Vezi online filmul documentar Global Dimming cu subtitrare


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More