marți, 1 februarie 2011

Imaginile care au păcălit lumea – Înșelătoria lagărelor de concentrare

Imaginile care au păcălit lumea – Înșelătoria lagărelor de concentrare

Fotografia care a apărut în mai multe ziare din lume, inclusiv pe coperta revistei Time, îl înfățișează pe Fikret Alic, un musulman bosniac. Emaciat și la bustul gol, acesta este în aparență închis în spatele unui gard de sârmă ghimpată, într-un lagăr al sârbilor bosniaci, la Trnopolje. Fotografia a fost extrasă de pe o casetă video filmată la 5 august 1992 de o echipă britanică de televizune, condusă de Penny Marshall, de la postul ITN. Marshall era însoțită de cameramanul Jeremy Irvin și jurnaliștii Ian Williams și Ed Vulliamy, de la Channel 4 și ziarul The Guardian.

Pentru mulți, această fotografie a devenit un simbol al ororilor din războiul din Bosnia. Dar imaginea este înșelătoare. De fapt, Fikret Alic și ceilalți musulmani nu erau închiși într-un lagăr înconjurat de sârmă ghimpată. Lagărul de la Trnopolje nu avea sârmă ghimpată. Nu era o închisoare, și în niciun caz nu era “lagăr de concentrare”, ci un complex de centre pentru refugiați, dintre care mulți ajunseseră aici în căutare de adăpost, și de unde puteau pleca oricând doreau.

Trucaj cu sârmă ghimpată

Sârma ghimpată din fotografie nu este montată în jurul musulmanilor, ci în jurul jurnaliștilor. Este o bucată dintr-un gard dezafectat, ce încercuia un perimetru din vecinătatea taberei de la Trnopolje. Echipa de jurnaliști a filmat însă din interiorul acestui perimetru, rezultând – în ochii celor mai mulți dintre telespectatori – impresia că musulmanii din Bosnia sunt încarcerați în spatele gardurilor de sârma ghimpată.

Oricare au fost intențiile echipei de jurnaliști din Marea Britanie, imaginile pe care le-au filmat au fost considerate pe tot mapamondul drept primele dovezi de necontestat ale exsietenței lagărelor de concentrare din Bosnia. “Dovada: în spatele sârmei ghimpate adevărul brutal despre suferința din Bosnia. Sunt scene care aduc aminte de imaginile alb-negru ale lagărelor de concentrare naziste de acum 50 de ani”, titra Daily Mail sub fotografia trucată de la Trnopolje, reprodusă pe prima pagină.

La un an de la apariția imaginilor, un articol din ziarul britanic The Independent se folosea de sârma ghimpată pentru a face încă o dată legătura cu naziștii: “Camera focalizează pe bustul uscățiv al prizonierului. Este imaginea foamei, dar apoi vedem sârma ghimpată în fața sa și devine imaginea Holocaustului și a lagărelor de concentrare.”

Vizionare online film documentar The Pictures that Fooled the World – Yugoslavia Death Camp Hoax subtitrat


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More