luni, 14 februarie 2011

Copiii subteranelor – Aurolacii din București

Copiii subteranelor – Aurolacii din București

Un film documentar despre viețile de coșmar ale copiilor străzii care trăiesc în subteranul metroului din București. Filmul a fost nominalizat la Oscar și a câștigat mai multe premii la festivalurile de film internaționale. Spre meritul lor, producătorii documentarului au evitat pe cât posibil comentariile și muzica de fundal, reducând astfel efectul de manipulare emoțională a audienței. Imaginile cu aurolacul inhalat, bătăile zilnice și înfometarea îndelungată au rămas emblematice.

Lipsa de reacție a cameramanilor în fața băiatului care se automutilează cu un ciob de sticlă și când o fată de 12 ani este bătută în grup este tulburătoare. Produs în 2001, Copiii subteranelor conține și unele secvențe despre unde anume erau tinerii la momentul filmărilor, însă cei familiarizați cu Bucureștiul vor recunoaște ușor locurile.

Documentarul nu creează o dramă falsă cu eroi și personaje negative, nu condamnă și nu arată cu degetul către părinți sau societate, ci lasă spectatorul să decidă cine poartă vina pentru destinele ratate ale acestor copii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More