marți, 1 februarie 2011

Cighid – Lagărul de exterminare a copiilor din România

Cighid – Lagărul de exterminare a copiilor din România

Sute de copii cu handicap au murit uciși de foame, de frig, de boală și de indiferență. Regimul comunist n-a avut nici remușcări, nici indoieli că îi va elimina pe toți. Și totuși, unii dintre ei au fost salvați de Revoluție și de oameni cu suflet. Supraviețuitorii iadului de la Chighid depun mărturie. Aduși din leagane, cu diagnostice grave, copiii cu handicap sever ajungeau aici pe moarte. În 1990, reporterii de la Spiegel TV surprindeau într-un film documentar imagini șocante: copii lăsați să zacă în propriile fecale, urlete și sunetul obsesiv al paturilor ruginite ce se loveau de zidurile reci.

Acest lagăr a adus România în fața întregii lumi cu un mare handicap, de care se chinuie și acum să scape. Iernile, micuții se înghesuiau unii în alții ca să nu moară de frig, iar dimineața asistentele îi găseau acoperiți de promoroacă. Cighid este numele unui Centru de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Ghiorac, Judeţul Bihor.

În perioada comunistă, a devenit notoriu pentru condiţiile inumane de cazare a bolnavilor, find asemănat cu un lagăr de exterminare (detalii despre manipularea opiniei publice prin imagini trucate). Între 1987 și 1989, aici au murit 137 de copii. Ororile de la Cighid s-au făcut cunoscute opiniei publice, printr-un reportaj al televiziunii germane, Spiegel TV. Centrul este situat într-un fost castel, revendicat cu succes de familia contelui maghiar Tisza.

  • Vezi și Copiii lui Ceaușescu, un film documentar despre zecile de mii de copii nedoriți, abandonați sau internați în orfelinate, ca urmare a decretului prin care Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile și măsurile contraceptive, cu scopul de a crește forța de muncă în România.
  • Vezi și Copiii țigani – Hoți și cerșetori în Europa, un film documentar ce investighează modul în care copiii țiganilor din România sunt obligați să fure și să cerșească în toată Europa, în favoarea rețelelor țigănești de crimă organizată.

Vizionare online film documentar Cighid – Lagărul de exterminare a copiilor din România


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More